Het is later.

Vandaag deed ik wat vaders doen. Ik nam mijn zoon mee voor een wandeling door het bos. Ik zou hem een wild zwijn laten zien, want die had hij nooit gezien. Regen, steile hellingen, modder en ontberingen trotserend. Hij vroeg me wat voor kleur een wild zwijn had, en hoe ze eruit zagen. Ik vertelde hem dat ze op varkens leken, maar dan niet roze, maar donkergrijs metallic. En waarom ze dan geen wilde varkens heetten, dus ik vertelde hem dat ze zo ook genoemd worden, of everzwijnen. Op kilometer 5 van 6 zagen we er een paar. Een enorme beer, met zijn staart wapperend om zijn poep flink door de lucht te meppen, en een paar zeugen. Ze stonden onverstoord in de aarde te wroeten want wij stonden op voldoende afstand voor ze. Dit was Hans z’n eerste ontmoeting met het wilde zwijn.

Ikzelf was 13 jaar, we woonden net hier in het land van de pott’n en de pann’n en ik was naarstig op zoek naar het wilde zwijn. Want die had je niet in de Drunense Duinen. Het heeft zeker drie maanden geduurd voordat ik de eerste zag. Ik en mijn vader, we reden in zijn Fiat 132 (GX-80-VJ), en nagenoeg op dezelfde plek zagen we er een. Ook een enorme. Ik weet niet hoe oud een zwijn kan worden, anders doen we voor het verhaal even of het dezelfde was.

Hans vond ze niet echt wild, zei hij, en ik werd door die kinderlogica eraan herinnerd dat ik ook ooit zulke prachtige logica had. Nog helemaal niet zo gek lang geleden. Ik huil niet vaak meer en ik ben niet meer vaak bang. Het is nu echt later.

Advertenties

15 reacties op “Het is later.

 1. Laurent schreef:

  Mooi, dat zo’n zwijn jullie even ten dienste is om te verschijnen voor je zoon op zo’n historisch moment.

 2. Diana schreef:

  Mooi. En het wordt nog veel later.

 3. Ximaar schreef:

  Begrijp ik nu dat Hans nog nooit een Astrix en Obelix-album heeft gezien? 🙂

 4. yukikopesik schreef:

  Reken maar dat ze wild zijn! Dat is mijn ervaring met zwijnen. Verder wil ik het er niet over hebben.

 5. Mack schreef:

  Yukiko, komt dat niet gewoon omdat jij een beetje onhandig bent? Ik heb nog nooit gehoord dat iemand niet met die beesten om kon gaan. 😉

 6. Irene schreef:

  Pardon? Zwijnen zijn woeste beesten. Of het moest zijn dat die exemplaren daar bij jullie op de Veluwe te geciviliseerd zijn geworden. Watjeszwijnen.

 7. Mack schreef:

  Moet je luisteren, de Veluwe was er al lang voor de Ardennen, dus hoe onze zwijnen zijn, zo zijn ze. Wat ze in België met die beesten uitgehaald hebben, God verhoedde dat het ooit in de openbaarheid komt.

 8. Frans54 schreef:

  Ik ben ooit in alle vroegte naar een weide midden in de bossen in de buurt van Vierhouten gegaan om herten te zien. Stonden er zwijnen, waaronder een stel jongen die zich kostelijk vermaakten met tikkertje spelen. Waarbij ze op een gegeven moment ook achter het ineens nogal gammel lijkende stel planken waar in mij achter bevond opdoken en zeer verbaasd naar mij keken. Ik heb op dat moment zeer ernstig gehoopt dat ze niet zouden gaan krijsen want van een meter of 7 zagen de overige familieleden en hun gebit er toch echt heel wild uit.

 9. Irene schreef:

  Oké, het is dat Frans54 zegt dat er daarginds ook woeste wilde zwijnen zijn, ik laat het erbij.
  Maar ‘de Veluwe was er al lang voor de Ardennen’? Bewijs dat eens?

 10. Mack schreef:

  Ik ben hier niet om alles te bewijzen he? Uitsluitend rechters hebben bewijs nodig, voor de rest blijft het toch allemaal wat vage theorie. Op wikipedia staat dat de Ardennen 400 miljoen jaar geleden ontstonden. Echt waar, degene die dat schreef kan zich waarschijnlijk nog niet eens een voorstelling maken van 1000 jaar geleden.

 11. Mack schreef:

  Ik ga vanavond met mijn beide kinderen naar het bos, en speciaal voor jou zal ik even Tammar op de rug van een zwijntje laten rijden en op de foto zetten.

 12. Bertie schreef:

  Wild of niet, het is een mooi vader-en-zoon-verhaal.

 13. yukikopesik schreef:

  @Mack, het was gewoon gezeur van mij hoor. Ik heb zelf nooit een aanvaring gehad met zwijnen, maar ik heb ze wel eens een keer van heel dichtbij zien langs galopperen, en ik maar denken dat alleen paarden dat konden, maar de grond trilde ervan, en ze doken met z’n allen op iets ondefinieerbaars, het leek een soort Gollum, maar dan met een commandotrui aan. Of gaat mijn fantasie nu met me aan de haal?

 14. Mack schreef:

  Nou ja, dat kan. Maar ze zijn niet wild in de zin van gevaarlijk.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s