De humor van Yukiko

Wij waren op het jaarlijkse offerfeest bij Yukiko, alwaar het steevast de bedoeling is dat ik geofferd word aan de maan. Gelukkig is Yukiko geen echte heks, maar wel een kruidenvrouwtje zoals Klazien uut Zalk. Zo kent ze van alle planten in haar tuin de naam en weet ze precies welke eetbaar zijn en welke giftig. Op zich al raar, wij weten gewoon dat geen enkele plant uit onze tuin eetbaar is, al denkt ons geleende konijn daar anders over.

Van Yukiko leerde ik dat het in de natuur zo is dat als er ergens een giftige plant staat, dat er dan in een straal van vijf meter om die plant, een plant met het tegengif staat. Bijvoorbeeld in de buurt van een brandnetel groeit een dovenetel of weegbree. Heel interessant natuurlijk want ik wist niet eens dat je iets kon doen aan brandnetelprik, behalve de rit uitzitten.

Ze gaf me een rondleiding langs wat bloemen en vertelde wat het was. Bij een school oranje bloemen zei ze dat je die kon eten. Indische kers of iets dergelijks. Ik ben natuurlijk niet van lotje getikt en trapte er niet in. Totdat ze het voordeed. Ze at een oranje bloem, de heks! “Vast een truc,” dacht ik nog totdat ze ook een bloem gaf aan haar jongste kind. Toen vond ik dat ik het ook wel kon proberen en ik at een oranje bloem. Het smaakte een beetje vreemd, eigenlijk zoals alle bloemen die ik als kind at vreemd smaakten. Volgens Yukiko heel gezond, en ze vertelde me ook dat paardenbloemen eetbaar waren. Maar ik zie mezelf nog niet in een wei staan grazen.

Twee minuten later begon ze te lachen en zei dat ze als wij weg waren, tegengif zou toedienen aan haar zoontje en zichzelf. Dus toch een heks.

Advertenties

26 reacties op “De humor van Yukiko

 1. Jenni schreef:

  Klopt,nadat jullie vanavond waren vertrokken, heb ik ook wat van het tegengif gehad. En ik voel me weer normaal. Denk ik.

 2. Mack schreef:

  Heb jij dan ook die bloem gegeten? Ik voel me heel vreemd.

 3. Margo schreef:

  Niet de paardebloem zelf maar de blaadjes zijn heerlijk, en heten molsla. Maar dit terzijde. Oostindische kers is eetbaar, maar ik eet het niet, waarom zou je? Er is zoveel eetbaar. De luis die er op zit waarschijnlijk ook. πŸ˜€

 4. Jenni schreef:

  Ja, ik heb die bloem ook gegeten. Er groeit een arm uit mijn hoofd. Gelukkig een rechterarm want ik ben rechts, anders was hij nutteloos geweest.

  Margot: als jij bij Yukiko in de tuin staat, en ze staat naast je met een blikkerend gebit en die zwarte kat op je enkels, dan durf jij niet te weigeren wat ze je aanbied, neem dat van mij maar aan! πŸ™‚

 5. Laurent schreef:

  Ik heb gisteren zowaar eigeenhandig bonen en komkommers uit een moestuin van vrienden van Mary staan trekken en die vandaag opgegeten. Ik voel me vooralsnog normaal.

 6. Rob Alberts schreef:

  Vreemd dat wij zo weinig bloemen eten. Alle andere onderdelen van een plant waarderen wij en juist de bloem vergeten wij.
  Het tegengif is trouwens erg simpel: nog een bloempje eten …..
  Zonnige zomergroet

 7. yukikopesik schreef:

  @margo, ook de paardebloem zΓ©lf kun je eten, de hele plant is eetbaar, behalve de stengels, die zijn licht giftig en vrij bitter. De gele blaadjes van de bloem trek je van de steel af en kun je heerlijk verwerken in boter, of thee van zetten, of gewoon opeten. Is vochtafdrijvend, schijnt.

 8. yukikopesik schreef:

  Nog speciaal voor margo, aangezien op internet voornamelijk de jonge groene blaadjes worden genoemd, hier ook een link met meer info, maar ik heb als er belangstelling voor is nog wel meer recepten met de gele blaadjes: http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/34419-hoera-we-hebben-paardebloemen-in-het-gazon.html

 9. Felicita schreef:

  Tjeempie Yukiko; dat je het -weer- aandurfde met zo’n stelletje natuurvreemde wezens. Leg een perkje met McDonald’s kruid, Starbuckia en BurgerKingroots voor ze aan!

  Grrr…

  Mack; ik eet -en drink- altijd al bloemen! Vooral veel paardenbloemen πŸ˜‰ Heb prachtige boeken met recepten over eetbare bloemen. Mijn brandnetelsoep is ook fameus πŸ˜‰

  En Margo; in Limburg maken ze zelfs heerlijke likeur van paardenbloemen.

 10. yukikopesik schreef:

  Trouwens, eten jullie nooit bloemkool, of broccoli, of artisjok? Zijn ook bloemen.

 11. Jenni schreef:

  Wel grappig dat er meteen een link naar fastfood wordt gelegd omdat wij toevallig geen bloemen eten. Alsof er niet een enorm grijs gebied tussen zit. Beetje jammer πŸ˜‰

 12. Mack schreef:

  Inderdaad. En alsof wij geen natuurmensen zijn. Vorige week nog 15 kilometer door de bossen gefietst.

 13. Eva schreef:

  “Heel interessant natuurlijk want ik wist niet eens dat je iets kon doen aan brandnetelprik, behalve de rit uitzitten.” πŸ˜€

  Je had het beter ‘de humor van Mack’ kunnen noemen, erg grappig logje..

 14. Eva schreef:

  Oh en Jennifer, als jij hem niet hoeft mag ik die rechteram dan? Ik kan hem wel gebruiken!

 15. Jenni schreef:

  Echt niet, ik ben eraan gehecht. Ik wil je wel het adres van Yukiko geven, dan kun je zelf wat van die west-Afrikaanse Springbloesem plukken en verorberen.

 16. Margo schreef:

  Bedankt voor de paardebloemeetinfo. Ik kijk nooit meer zoals voorheen naar een paardebloem.
  De blaadjes aten wij in SloveniΓ« altijd in het voorjaar. Het heet er ‘regrat’. We trokken met aardappelschilmesjes en plastic zakken naar een open plek, het liefst een met flink wat molshopen, want de stengeltjes die dwars door zo’n hoop grond moeten groeien zijn extra lang, geel en knapperig, en kwamen thuis met zakken vol. Daarna was ik eindeloos bezig de stengeltjes te wassen. En daarna lekker opeten met hardgekookte eieren in een lekkere sladressing.

 17. Felicita schreef:

  @ Jenni; op de een of andere manier nam ik als vanzelfsprekend aan dat jij ook bij de heksenkring behoorde, maar ik begrijp nu dat dat niet het geval is πŸ˜‰

 18. Jenni schreef:

  Felicita: ja, dat hoor ik wel, maar ik vergiftig alleen anderen, ik eet zelf geen bloemen πŸ™‚

 19. Mack schreef:

  Ik denk dat het een minderheid is hoor, die bloemen eet. En om de meerderheid dan gelijk zo weg te zetten toont aan dat je van bloemen eten arrogant wordt. πŸ˜‰

 20. Rob Alberts schreef:

  Bloementhee wordt toch meer gedronken.
  In deze tijd wil ik goudsbloementhee of lindebloesemthee van harte aanbevelen.
  Zonnige Maandagochtend groet

 21. […] eigenlijk is dit al een jarenlang voortdurend diep kwetsend getreiter – vervolgens word ik beticht van het vergiftigen van mijn naasten en alsof het niet genoeg is blijken mijn nachtelijke activiteiten van afgelopen etmaal (niets […]

 22. Felicita schreef:

  @Mack; als de rest van mijn leven McDonalds/Starbucks/BurgerKing/Subway/Meerkenikergelukkig niet-bashen inhoudt, ben ik graag arrogant en zie dat dan maar als een geuzenterm πŸ˜‰ Verder heb ik helegaar geen behoefte om bij de ‘meerderheid’ te behoren want dan moet je toch Telegraaf lezen,Veronica kijken, gekleurde muisjes op je brood strooien en COLDPLAY te gek vinden? Hahahahaha.

  *neemt nog een slokje organic mint/elderberrie/nutmeg-thee*

  Jij had ‘Mysterie Train’ natuurlijk allang gezien, maar helaas ben ik zondagavond na Lidewij Edelkoort in de bank in slaap gevallen. Niet door haar hoor. Maar door het vele werken in de tuin πŸ˜‰ Aanradertje??

 23. Felicita schreef:

  Dat krijg je als je zulke rare thee drinkt; het is Mystery Train natuurlijk πŸ˜‰

 24. Mack schreef:

  @Felicita: Nee, nooit gezien!! Ik had het slechts over de niet bloemenetende meerderheid.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s