Verbaasd

Er is weer een nieuwe planeet ontdekt. Het is een grote en hij staat ver weg verscholen in het sterrenbeeld waterslang. Vreemd, ik ken wel waterman als sterrenbeeld, maar ik heb nooit gehoord dat iemand waterslang was. De nieuwe planeet staat veel verder van zijn eigen zon dan men dacht dat mogelijk was. Nou ja, het was wel mogelijk, maar niet in een kort tijdsbestek van 8 miljoen jaar. Daarvoor waren miljarden jaren nodig aldus een verbaasde sterrenkundige. Wat mij vooral irriteert is dat de sterrenkundige verbaasd is. Als je ergens heel veel van weet, kun je terecht verbaasd zijn als er ineens iets gebeurt binnen je vakgebied waarvan je niet wist dat het kon. Dus als ik een voorbeeld mag geven: Kasparov leest in een schaakboek dat je met de toren bij verdedigende zetten een paardensprong mag maken. Dan zal niemand Kasparov erop aankijken dat hij wat verbaasd is. Of stel Usain Bolt komt tot de ontdekking dat er een kortere weg bestaat op de 100 meter. Terecht dat hij verbaasd is.

Maar een aardse sterrenkundige! Iemand die nog nooit van deze aarde weg geweest is, en die alleen weet dat het heelal onmetelijke afmetingen heeft, en die er niet meer van heeft gezien dan laten we zeggen een molecuul ten opzichte van de Mount Everest, die gaat even verbaasd doen omdat er iets gebeurt dat hij nog niet wist. Nou, dan heb ik nieuws voor hem: er gebeuren triljarden dingen waar hij geen weet van heeft. En dan heb ik het alleen nog maar over zijn vakgebied. Verbaasd zeg, de arrogantie! Ik zeg toch ook niet tegen de huisarts: “nou dokter, dat verbaast me nu dat u denkt dat ik een hippolytushoef heb. Volgens Wikipedia loop ik gewoon wat mank.” Bah!

Nee sterrenkundigen, gij zijt geen haar beter dan de astrologen. Vroeger, toen uitsluitend de Egyptenaren uw beroep nog uitoefenden werd er nog vakwerk geleverd. Als er iets werd ontdekt wat men nog niet wist zei Toetanchamon: “Nou, Cleopatra, dus dat gaat zo! Spijker dat even bij op de rotswand, wil je?” Toen ging de Farao nog niet lopen pochen met zijn verbazing. Verbaasd kun je zijn als je ergens verstand van hebt, anders dien je het gewoon te bestuderen en het te aanvaarden. Die vervloekte aardse arrogantie ook.

Advertenties

10 reacties op “Verbaasd

 1. Laurent schreef:

  ‘Maar een aardse sterrenkundige! Iemand die nog nooit van deze aarde weg geweest is, en die alleen weet dat het heelal onmetelijke afmetingen heeft’

  Natuurlijk weten ze meer dan dat, zo kent men bijvoorbeeld de wetten van de zwaartekracht, via welke eea uit te rekenen is. Maar dat weet jij ook wel natuurlijk.

 2. Mack schreef:

  Ja, ze zouden ze moeten kennen. Maar zwaartekracht is een belangrijke factor bij het vormen van planeten, en dit hadden ze even fout ingeschat. Dat komt waarschijnlijk dat er op grote afstand andere wetten gelden, maar dat weigert men te geloven. We doen weer of het heelal er speciaal voor ons is.

 3. Laurent schreef:

  Nee, andere wetten zijn veel onwaarschijnlijker dan dat ze gewoon niet genoeg informatie hebben over de omstandigheden daar. Omdat die wetten namelijk al heel vaak als zijnde nauwkeurig zijn waargenomen.

 4. Mack schreef:

  Zie je wel? Dat weigert men te geloven.

 5. Laurent schreef:

  Nou, het meer een kwestie van niet gelijk de meest onwaarschijnlijke veronderstelling te doen. Dat is iha een verstandige strategie in de wetenschap, om niet direct te gaan twijfelen aan iets dat al duizenden malen met grote nauwkeurigheid is vastgesteld. Dat is iets anders dan geloven.

 6. Mack schreef:

  Wat ze met grote zekerheid weten is dat veel meer niet weten dan dat ze wel weten. Daarom vind ik het raar dat ze verbaasd zijn als ze iets zien wat ze nog niet wisten.

 7. R van InR schreef:

  Hoezo zwaartekracht? Gravity is a myth, the Earth sucks!

 8. Mack schreef:

  Heavy Power. Ik heb dat ook wel eens gelezen dat zwaartekracht niet bestaat, maar dat was me te ingewikkeld. Maar nu je er toch bent, R, jij met je onderwijzerskwaliteiten, leg het mij eens even simpel uit.

 9. Marloes schreef:

  de afstand tussen hemel en aarde is veel te groot om je ergens over te verbazen

 10. R van InR schreef:

  Hoezo, ben je soms verbaasd?
  Dit is nogal actueel op dit moment; kijk hier maar eens: http://godandson.wordpress.com/2013/01/26/gravity-is-a-myth/

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s