Het recht op de waarheid.

Een deel van het Eichmann dossier mag van de rechter door de Duitse geheime dienst BND geheim worden gehouden. Wat aan de ene kant een goede zaak is, want een geheime dienst die alle stukken openbaar moet maken, is belachelijk. Aan de andere kant, wij willen weten wat erin staat. De rechter heeft geoordeeld dat het in het belang is van de Bondsrepubliek dat de stukken geheim blijven. Tja, maar moeten we dit zomaar pikken? Is dit niet een wezenlijk onderdeel van de geschiedenis waarvan iedereen het recht heeft te weten wat zich daarin bevindt? Eichmann was geen lieverdje, zoveel is duidelijk. In Israel is hij uiteindelijk opgehangen, wegens schuld aan het vermoorden van miljoenen mensen. Kom je er nog genadig vanaf, vind ik. Voor hetzelfde geld had je voor elke moord levenslang gekregen, dan zou je gauw een miljard jaar opgesloten zitten.

Maar wat willen de rechters ons onthouden? Wat zou het kunnen zijn dat de Bondsrepubliek schade toebrengt? Waarom is het in dat geval niet vernietigd? Ik kan gissen, maar dat heeft weinig zin. Gelukkig is er nog de Duitse boulevard krant Bild dat tegen de uitspraak in hoger beroep wil gaan. Recht op de waarheid, dat willen ze bij Bild. Waarschijnlijk is het slechts een economisch belang, maar dat moet dan maar even. Uiteindelijk is alles economisch belang en kun je het grootste principe nog met geld onderuit krijgen. Geld is een geweldige uitvinding, hebzucht is wat minder. Maar hebzucht gaat ons dan nu misschien opleveren dat we een bepaalde geschiedenis misschien gedeeltelijk moeten herzien. Maar als het landsbelang in gevaar is, kunnen we een rechter ook wel omkopen toch? En anders stel ik de annexatie van Duitsland door het Koninkrijk der Nederlanden voor, als het echt niet verder meer kan met de BRD. Wij kunnen wel wat levensruimte gebruiken. En we krijgen er 80 miljoen vrienden bij die echter wel allemaal een Nederlandse inburgeringscursus zullen moeten volgen. En als ze niet slagen, dan gaan ze maar terug naar waar ze vandaan kwamen. Maar ja, daar zullen we ook niet achter komen als het Eichmann dossier geheim blijft. Geschiedenis is best grappig. We denken zeker te weten dat het zo is gebeurd is, maar er is een klein aantal mensen op de wereld dat weet dat het anders zit.

Advertenties

6 reacties op “Het recht op de waarheid.

 1. Jolie schreef:

  Mack, wat kun je dat toch knap, ZO’N moeilijk thema zó raak, to the point en tegelijk luchtig voor het voetlicht brengen.

  Ja, (ik had er nog niks over gelezen maar) vermoed ook meteen dat het een economisch belang geweest is, dat besefte ik me pas héél laat: wat die oorlog, bezetting en holocaust een roofpartij geweest is, astronomisch, wat daarin allemaal van de rechtmatige eigenaars is ‘geconfisceerd’ –en Eichmann zal het wel minutieus bijgehouden / in logistieke banen geleid hebben :-/

 2. Laurent schreef:

  Het heeft gebarst van allerlei nazi’s op hoge posten na de oorlog, dat zullen ze wel nog minstens 50 jaar verborgen willen houden.

 3. Jolie schreef:

  Het is weer vakantietijd, zo te zien 😉 Ik had nog wel 10 reaxies verwacht, in de trant van “Jaaaa, we annexeren .DE, en benoemen jou daar tot Tiran!”

 4. Ximaar schreef:

  De Tweede Wereldoorlog was een enorme propagandaoorlog die overing in de Koude Oorlog die qua propaganda nog erger was. Volgens mij zijn erg veel verhalen aangedikt of juist afgedikt/verzwegen. Dat kunnen zeer simpele dingen zijn waarmee je personen kan beschadigen of hele grote waarmee je een een land in diskrediet kan brengen. Dat laatste deed die knul van Snowden. Voor mij had hij gelijk, maar anderen vinden dat de USA en GBR er enorm door zijn afgegaan en hun holle retoriek naar China en Rusland belachelijk gemaakt.

  Voor veel zaken moet je de tijd nemen om de waarheid te achterhalen. Tegenwoordig nemen de journalisten die tijd niet meer. Dat vind ik niet fantastisch. In dit geval is er tijd voldoende geweest om alles op een rijtje te zetten. Daarbij tijd genoeg om te bepalen wat wereldkundig gemaakt kan worden. Wat mij betreft zoveel mogelijk, behalve als men niets aan die wetenschap heeft of als het opnieuw tot iets vreselijks kan aanzetten.

 5. Mack schreef:

  Dank je Jolie. Tiran vind ik niet zo bij me passen. Ik ben meer het type dictator. Ik vind dat ik inmiddels wel toe ben aan het herstructureren van twee landen.

 6. Jolie schreef:

  Ôh ja, heel kernachtig Ximaar: “Voor veel zaken moet je de tijd nemen om de waarheid te achterhalen. Tegenwoordig nemen de journalisten die tijd niet meer.” Ik hoop dat hier toch een paar vasthoudende piraña-journalisten induiken, Merkel heeft in elk geval een hand uitgestoken om een tipje op te lichten, nu de rest nog..

  Maar Mack 🙂 een dictator is veel te goed voor .DE, een Tiran hebben ze nodig, al was het maar als kapstok om hun zelfbeklag aan op te kunnen hangen!

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s