Legomensen.

Toen ik kind was snapte ik de wereld. Mijn hersenen waren nog leeg en de informatie die er kwam was de waarheid. Als ik vroeg aan mijn moeder wáárvan er op de wereld het meeste was, en zij antwoordde: “zandkorreltjes”, dan was dat zo. Geen twijfel mogelijk. Toen ik dat in de klas (2) vertelde aan de juf verbeterde ze me en zei dat het water moest zijn, maar dat was uiteraard niet zo, want mijn moeder had anders beslist. Gelukkig zag de juffrouw haar fout in en zei dat er onder water natuurlijk ook zandkorreltjes lagen. Ondanks dat mocht ze ons toch gewoon lesgeven. Inmiddels weet ik dat het juiste antwoord moet zijn: elementaire deeltjes. Daarvan zijn er het meest op de wereld.

Hoewel ik dit nu weet, snap ik niks meer van de wereld. Want van hetgeen er dan het meeste is heb ik geen idee wat het is. Wat is een elementair deeltje? Tja, iets kleins, verder zou ik het niet kunnen omschrijven. Iets onzichtbaars en iets wat nog nooit iemand heeft waargenomen. Dat is de reden dat ik niks van de wereld snap, als je de bouwstenen niet eens begrijpt houdt het op.

De wereld is los zand, alles wat je denkt te begrijpen kan morgen anders zijn. Mensen zijn opgebouwd uit elementaire deeltjes, triljarden misschien wel, en elk deeltje is levenloos. Maar het geheel van die triljarden aan elkaar gesmolten deeltjes leeft wel en stoot woorden en daden uit. Die woorden en daden moeten we zien te begrijpen hetgeen compleet onmogelijk is. Toen ik nog niet wist dat we uit deeltjes bestonden maar dacht dat we gewoon van “mens” gemaakt waren, had ik dit probleem helemaal niet.

Waarom we elkaar niet begrijpen ondanks dat wel allemaal uit precies dezelfde deeltjes bestaan moet zijn verklaring vinden in de veronderstelling dat de deeltjes bij iedereen in een andere volgorde zitten. Als we Lego waren had ik bijvoorbeeld een keurig geordend kleurenschema, maar een ander zou bestaan uit blauw, geel, rood, groen, willekeurig alles door elkaar. En dan zouden we dat kunnen herordenen zodat iedereen gelijk werd aan mij en we elkaar begrepen. Nu het deeltjes zijn die we niet kunnen zien, laat staan vastpakken, kunnen we ze ook niet ordenen. Maar we praten wel met elkaar. Begrijpt u het nog? Ongeorganiseerde bendes deeltjes, waarvan alleen sommige deeltjesverzamelingen theoretisch kunnen benaderen wat een deeltje is, communiceren met elkaar en vinden het gek dat we elkaar niet begrijpen. Het is een hopeloze situatie.

Advertenties

9 reacties op “Legomensen.

 1. Laurent schreef:

  Ik vind het uitermate helder opgeschreven.

 2. Bjorn schreef:

  Niets meer aan te doen. We gaan allemaal dood

 3. Fien schreef:

  Als ik dan toch dood moet wil ik op zo’n frans begraafplaatsje naast een romaans kerkje liggen. Met een mooie gemetselde muur er omheen.
  Het zeikt hier van de regen. Dat wordt dus vanmiddag niet fietsen maar allemaal lekkere neutjes. Net naar LeClerc geweest. Zit nu bij de réception naast een chagrijnige eigenaar, die eigenlijk de toiletten moet schoonmaken, maar nergens zin in heeft.
  Morgen kijken in Florentin. Prachtig oud stadje. Ja, die Duitsers hebben het onderste deel van Frankrijk mooi links laten liggen. Misschien dachten ze wel, daar willen we later de toerist uithangen.

 4. Mack schreef:

  Ja klopt, dat gedeelte van Frankrijk had in WO II een aparte status, ik weet even niet meer hoe dat heette, maar die spanden samen met de Duitsers.

 5. Marloes schreef:

  Als ik zou mogen beslissen dan zou ik uit die mooie doorzichtige steentjes willen bestaan. Kan iedereen zien wat mij bezielt en is er van verborgen agenda’s geen sprake

 6. Felicita schreef:

  Da’s een mooie, Marloes! Dat streef ik zelf ook altoos na!

 7. Mack schreef:

  Ja prachtig. Behalve dan dat je absoluut niet door doorzichtige legoblokjes kunt kijken he?

 8. Laurent schreef:

  Dat was het Vichy-regime olv WWI-generaal Pétain. Vichy is ook wel een aardig plaatsje.

 9. Mack schreef:

  Die ja. Bedankt.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s