Tijdwinst

Kijk meneer Hamilton, ik moest vanavond naar Zevenaar omdat wij daar geweest waren en Tammar erachter kwam dat ze haar lappies had laten liggen. Nu heeft ze veel lappies, maar haar roze is haar favoriete en dus was ze ontroostbaar. Dus wat doe je dan als vader? Je strijkt over je hart en je rijdt terug van Vaassen naar Zevenaar. Een auto van de zaak scheelt in zo’n geval ook, anders wordt het wel een hele dure grap voor een lap. Maar de routeplanner geeft aan 41 minuten. Ik zou normaal zeggen: drie kwartier. Dus heen, aanbellen, en terug, gauw anderhalf uur. Volgens routeplanner 82 minuten, maar zonder aanbelstop. Om 19:41 vertrok ik, en om 20:41 parkeerde ik weer op de parkeerplaats. Maar liefst 22 minuten winst door stevig door te rijden. Hoogst gehaalde snelheid: 180 op een klein stukje. Dat valt dus mee. Er zit ook nog een stuk trajectcontrole bij dus daar kom je niet boven de honderd. Maar de echte winst haal je door goed te anticiperen. Dus niet de gebruikelijke afslag Oberhausen (zoals de borden je leiden) maar eentje ervoor, Arnhem Noord. Dat is korter, maar mijn vrouw bestrijdt dat. Je moet wel de stoplichten mee hebben, maar ’s avonds heb je dat. En flink het gas erop op de op- en afritten, scheelt je zo weer een halve minuut. Verder de hele weg gebruiken en niet te lang achter een treuzelaar blijven zitten. Banden hebben slechts twee keer gepiept. Dan kan Koos Spee wel zeggen dat het geen fluit uitmaakt of je hard rijdt of niet, maar die man beweert wel meer. Maar liefst 22 minuten, maar eigenlijk 25 als je de aanbelstop niet meetelt. In dit uur heb ik geen overdreven risico’s genomen. Dus geen auto’s ingehaald met hoge snelheid of boven op iemands bumper gereden. Eén keer schrok ik toen ik dacht dat ik een politieauto inhaalde, maar het bleek slechts een beveiliger te zijn.

Wat je ermee opschiet is een heel ander verhaal. 22 minuten is niks. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om waarheidsvinding. En om de snelle rit natuurlijk. In de relatieve rust van de vroege zondagavond kun je nog eens beheerst scheuren. Toen ik wegreed drukte ik de USB-stick door tot het volgende nummer.

U vindt het vast wel mooi. Ik ook. Het was geen poging het lot te tarten. Dat zou deze vader van jonge kinderen nooit doen.

Advertenties

18 reacties op “Tijdwinst

 1. R van InR schreef:

  Mis, ik vind het niet mooi. Ik wil niet moeilijk doen – eerst Abba en nu dit – maar dit is toch slappe gezapige hap!. Nee geef mij dan die piepende banden maar, tenminste . . . als er een beetje auto op staat.

 2. Mack schreef:

  Ach komop, wat weet jij nu van auto’s? Je hebt een Golfje diesel. Die muziek dan, vind je die wel leuk, grote lummel?

 3. Laurent schreef:

  Als het rustig is op de weg kun je wel tijdsverschil maken ja, over wat grotere afstanden.

 4. robschimmert schreef:

  Weet je hoe je met weinig moeite en ook nog eens gevaarloos een uur winst kunt halen? Dat is door hier op WordPress de klok een uur terug te zetten. En dat maar met een simpele handbeweging. Waar blijf jij dan met je luizige paar minuten die je zogenaamd hebt verdiend op het traject Vaassen – Zevenaar vice versa?

 5. Margo schreef:

  Voor een lappie?? Rij jij het hele rund weer terug??

 6. Margo schreef:

  Eind, niet rund.

 7. Hermanus schreef:

  Ah! Weer eens een sneer. Lang geleden.

 8. Mack schreef:

  Ja, jij ging zelf niet bij de politie he?

 9. Fien schreef:

  Hermie, ik reageerde niet, maar Margot zegt wel wat ik denk.
  Dat lappie had maandag in een envelop gedaan kunnen worden en was dinsdag aangekomen.
  En kan ze gelijk wennen. Met die speen is het toch ook zo gebeurd?
  En zeg nou eerlijk, was jij met je auto dat stuk heen en weer gereden?
  Maar nu weet ik wel wat die flits was die ik zag op de Arnhemse weg.

 10. Mack schreef:

  Luister, het is misschien wat overdreven om terug te rijden, maar zie het zo: lekker een stukkie rijden. Ik rij normaal alleen in de spits of met mijn gezin in de auto.

 11. Ximaar schreef:

  Nu lees ik hier weer dat Fien moet luisteren. Mag ze niet gewoon lezen? 🙂

 12. Ximaar schreef:

  Neem aan dat Tammar het helemaal niet erg gevonden had als je er een uurtje langer over had gedaan.

 13. Mack schreef:

  Waarschijnlijk niet. Die sliep al.

 14. Dhyan schreef:

  Sinds m’n zoon, die een verantwoordelijk en rustige autorijder is een tragisch ongeval heeft gehad met dodelijke afloop voor een andere weggebruiker en recentelijk door de rechter is veroordeeld voor, volkomen ten onrechte door getuigen als roekeloze beoordeelde inhaalpoging omdat hij slingerde, bestraft met 4 maanden gevangenisstraf, gaan wij allen nog veel voorzichtiger dan voorheen om met het gaspedaal.

 15. Mack schreef:

  Wow. Dat is serieus ja. Ik hou wel van doorrijden, maar echt niet van roekeloos of zelfs maar gevaarlijk. Afstand houden, twee handen aan het stuur en ogen op de weg. (oke, ik kijk wel eens op mijn mobieltje maar niet tijdens doorrijden. Nog steeds fout natuurlijk, maar ik geef aan dat hard rijden op zich niet zo’n probleem is als je zorgt dat je steeds op tijd kunt remmen)

 16. Dhyan schreef:

  Hij weet niet wat er gebeurd kan zijn, hij is het kwijt, maar heeft 20 jaar rijervaring met jaarlijks ruim 40.000 kilometer op de teller, nooit een ongeluk gehad, zelfs geen blikschade. Een paar keer per jaar wel een bekeuring wegens (zei het geringe) snelheidsovertreding op de beruchte trajectcontrole bij Utrecht. We zijn herhaaldelijk naar de plek van het ongeval in Leeuwarden gereden om te achterhalen wat er gebeurd kan zijn. We zijn de mogelijke reden van het slingeren nagelopen, andere dingen doen onder het rijden doet hij niet. Aanvankelijk was het slingeren te verklaren als eens schrikreactie vanwege een opkomende weg voor de brug, alle automobilisten daar weken daar namelijk uit over de doorgetrokken middenstreep als er plotseling een auto van rechts kwam. Maar de getuigen hadden het over een langere periode van slingeren en onrustig rijgedrag hetgeen niet is te verklaren anders dan dat hij onwel moet zijn geworden. Ik heb veel met hem samen gereden en heb hem nooit kunnen betrappen op roekeloos rijden. Een ongeluk zit kennelijk in een klein hoekje.

 17. Laurent schreef:

  @Dhyan: wat vreselijk. Ik heb als koerier een paar ernstige bijna-ongelukken gehad begin jaren negentig. Het zit inderdaad in een klein hoekje. Ik heb ook echte ongelukken gehad, maar dat waren onnozele kop-staartbotsingen. Maar die bijna-ongelukken hebben mij op zeker moment wel weerhouden van bepaalde acties. Die jouw zoon dus niet eens uithaalde. Echt erg hoor.

 18. Dhyan schreef:

  Dank je wel Laurent, ik heb het moeilijk met accepteren dat de rechter zo’n zware straf oplegt aan een netjes en oppassende burger. Hij doet werkelijk geen vlieg kwaad en zou nooit iemand benadelen. We zijn in hoger beroep maar als de uitspraak blijft staan zal hij er z’n baan door kwijtraken en moeilijk nog aan een nieuwe komen met een strafblad.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s