De stier van de lage landen

Stel nu eens dat het stierenvechten niet in Spanje maar in Nederland was uitgevonden. Hoe zou het er dan uitgezien hebben? Ten eerste hadden we niet ranke José gehad die in felgekleurd tenue en met achterovergekamde, gladde haren het strijdperk betrad, maar houten Klaas in boerenkiel. De stier was niet een zwarte, afschrikwekkende vechtstier uit de Spaanse binnenlanden maar een roodbonte bolle uit Klazienaveen. De stier zou geen lange hoorns hebben zo scherp als speren, maar botte, korte hoorns waarmee niemand werd doorboord. Klaas zou geen muleta gebruiken maar zijn blote armen om de nek van de stier leggen om hem niet meer los te laten. Geen banderilla’s met gemene weerhaken zouden de nek van de stier pijnigen maar houten klompen zouden in de zij van de stier schoppen. Een gevecht zou niet binnen twintig minuten eindigen met de dood van de stier, de stier van de lage landen zou na tien minuten verveeld gaan staan grazen in een hoek. Het publiek zou geen “olé”, maar “hup” roepen.

Zou een stier niet goed genoeg bevonden worden voor een gevecht, zou dat geen aantasting van de eer van de boer zijn. Want eer, daar zijn wij te nuchter voor. De stier zou simpelweg weer in de trailer gedreven worden en per Mercedes 190 terug naar de wei gebracht worden. Lamborghini zou zijn modellen niet Gallardo of Murcielago genoemd hebben, maar Sunny Boy of Lucas. Lamborghini zou waarschijnlijk standaard trekhaken monteren. Osborne sherry zou niet aangeprezen worden met een Spaans temperament maar met Drentse nuchterheid. Eigenlijk zou er geen zak aan zijn, dat hele stierenvechten niet.

Maar als Klaas de stier had overwonnen, dan zou hij Geertje ten dans kunnen vragen in het dorpshuis. En iedereen zou zeggen dat Klaas zo sterk als een paard was. En Klaas zou toch een soort van ego ontwikkelen terwijl de stier het geen bal interesseert of hij nou wint of verliest. Een win-win situatie. Behalve dan voor alle José’s in Spanje die hun moed en bloeddorst niet meer konden tonen aan het volk. Maar ja, je kunt wel winnen van een stier, maar als je toch een meisjesnaam hebt, word je toch achter je rug om uitgelachen. Misschien moeten we ze het gewoon eens vertellen in Spanje. Dat ze meisjesnamen hebben.

Advertenties

10 reacties op “De stier van de lage landen

 1. R van InR schreef:

  Ik ben heel erg tegen het onnodig pijnigen/pesten van dieren en dus heel erg tegen stierenvechten. Zelfs de NL versie waarbij Klaas Hannibal in zijn zij schopt gaat mij te ver.
  Wel neem ik aan dat als Geertje Klaas daarop (op dat schoppen) aanspreekt, Klaas dat de volgende keer niet weer zal doen en dan heb ik met de NL versie geen probleem.

 2. Irene schreef:

  En als er dan stemmen opgaan dat het stierenvechten moet worden afgeschaft omdat het dierenmishandeling is (wegens dodelijk vervelen van de stier) zetten we een stierenpietitie online. Handen af van ons nationale erfgoed. Als men hetzelfde doet in Spanje daarentegen moeten die nare Spanjaarden natuurlijk meteen worden opgesloten.

 3. Mack schreef:

  Een stier in zijn zij schoppen. Denk je dat hij dat voelt?

 4. Fien schreef:

  Als je dat wilt weten kom je maar een keer hier als de stier in de wei staat en geef je hem een ferme schop tegen zijn zij. Ik sta dan klaar om foto’s te nemen.

 5. R van InR schreef:

  @Fien: Mag ik ook komen? Ik wil de reactie van de stier ook wel eens zien 😉

 6. Fien schreef:

  Ha ha ha, trouwens pas jij de klok van je reacties eens aan. Het is nu pas 17.10 uur. Of is dat Belgische tijd?

 7. Mack schreef:

  Jongens, ik heb vroeger een stier weggeduwd toen ik zat te vissen. Ik ben een geboren stierenvechter.

 8. R van InR schreef:

  @Fien: Ik heb belooft in het vervolg aardig tegen Mack te zijn en wilde er niet over beginnen, maar het is de klok van Mack zijn reactie dingetje 😦 (Belgische tijd bestaat niet; we hebben hier alle tijd).
  @Mack: Grootspraak!

 9. R van InR schreef:

  Zie je wel. nu al weer: Mijn PC zegt 23:26 en de reactieklok zegt 00:26 !?

 10. Mack schreef:

  WordPressdingetje. Ik heb al hersteld.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s