Mijnheer de voorzitter

Er was een tijd dat er prachtig werd gediscussieerd. Via mijnheer de voorzitter, met prachtig taalgebruik, zonder te wijzen en zonder emotie in de stem. Wim Kan zette het dan te zijner tijd wel voor gek. Die tijd is voorbij en komt ook niet meer terug. Tenminste, niet snel. Natuurlijk komt het wel terug, als het huidige heelal is vergaan en de geschiedenis zich herhaalt over pakweg 40 miljard jaar, maar dat maken we niet meer mee.

Tegenwoordig wordt er anders gediscussieerd. Door de meeste mensen, welteverstaan. In mijn linklijst, en daar ben ik trots op, zit een aantal mensen dat nog steeds op een constructieve manier discussieert. Ik probeer daarvan te leren, maar heb er best moeite mee. Dat komt omdat ik teveel spreektijd krijg. Als ik mij zou moeten beperken tot de kern, omdat anderen ook hun spreektijd opeisen en bovendien via de voorzitter zou moeten beargumenteren, zou het waarschijnlijk beter gaan.

Ik zag een aankondiging van een programma dat heet: “rot op met je religie.” Men zet een aantal mensen van verschillende geloven bij elkaar, en ook een aantal mensen dat niks gelooft, en dat bovendien vrij fanatiek doet. Ik ga niet kijken omdat ik inmiddels wel weet waar dat toe leidt. Tot schreeuwende mensen die elkaar nog doder wensen dan voordat ze elkaar van hun standpunt probeerden te overtuigen. Het geschreeuw leidt er alleen maar toe dat wie het hardste schreeuwt, gelijk krijgt. En uiteraard ook het programma met de hoogste kijkcijfers, dat heeft ook gelijk.

De SGP wil de doodstraf weer invoeren. Lijkt me een mooie stelling om hier eens op constructieve manier, zonder beschuldigingen over en weer, een boompje over op te zetten.

 

 

Advertenties

6 reacties op “Mijnheer de voorzitter

 1. Fien. schreef:

  Ja en op die manier een discussie voeren heeft een naam, nl. gaslithing.
  Als je daar wat meer over wilt weten moet je even een blog aanklikken van Henk 50. altijd onderweg. Een voormalig psycholoog, gepensioneerd. Hij schrijft over zijn fietstochten, afgewisseld met verklarende teksten over zijn werk als psycholoog. Die fietstochten laat ik zitten, maar die teksten zijn de moeite waard.
  Hou je van geschiedenis? Een stukje Nederland vanaf de 16e eeuw.? Lees de Levens van Jan Six, geschreven door Geert Mak. Daar kom je de winter wel mee door.
  Ik heb het jammer genoeg uit. En ga Couperus weer herlezen.

 2. von Bloghausen schreef:

  Eensch!
  En dan vanuit een vliegtuig zo de oceaan in.

 3. Margo schreef:

  Nee. Daar zeg ik niets over. Het heeft voors en tegens, zoals alles.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s